reklama
reklama

Lublin: Na Felinie produkują suplementy diety. W formie czekoladek i żelków [GALERIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Spółka Laboratorium Natury otworzyła nową fabrykę na Felinie. Firma produkuje suplementy diety w formie czekoladek, żelek i syropów. - Cieszę się, że to właśnie w Lublinie możemy nadal się rozwijać, a miasto i jego przedstawiciele tworzą bardzo dobrą atmosferę dla biznesu - podkreśla prezes zarządu spółki.
reklama

Laboratoria Natury, spółka działająca na międzynarodowym rynku farmaceutycznym, oficjalnie otworzyła w Lublinie swój nowy zakład produkcyjny. Na powierzchni 7 tys. mkw. uruchomiono już wszystkie linie technologiczne w standardzie farmaceutycznym, w tym linię do produkcji suplementów diety w czekoladowych formach. Wszystko to zbiega się z 10-leciem wejścia lubelskiej firmy w struktury międzynarodowej grupy Maabarot Products Ltd.

Nowa fabryka jest na terenie specjalnej strefy ekonomicznej przy ul. Józefa Franczaka "Lalka”. Wyposażona jest w linie do produkcji syropów, kropli, żelków pektynowych oraz form czekoladowych. Obecnie w zakładzie pracuje 85 osób, ale docelowo po osiągnięciu pełnych mocy produkcyjnych, zatrudnionych będzie ponad stu pracowników. Oprócz hal produkcyjnych, powstały: przestrzeń do prac badawczo-rozwojowych, specjalistyczne laboratorium, biura oraz magazyn wysokiego składowania. Budynek powstał dwa lata temu, ale dopiero teraz w pełni uruchomiono produkcję. W ostatnich miesiącach z sukcesem zakończono wszystkie niezbędne próby produkcyjne, badania wdrożeniowe i tzw. testy stabilnościowe.

Laboratoria Natury rozwijają i wytwarzają (jako producent kontraktowy, czyli na zlecenie innych podmiotów) kilka kategorii produktów. Są wśród nich: syropy dla dzieci i dorosłych, krople, trany, toniki, napoje funkcjonalne oraz żelki pektynowe. Spółka specjalizuje się w rozwijaniu produktów typu clean label (tzw. czysta etykieta), co oznacza, że produkty te nie zawierają żadnych konserwantów, sztucznych barwników i aromatów).

Lubelska spółka w nowych zakładzie stworzyła też specjalną strefę z do produkcji wyrobów LLP zawierających żywe kultury bakterii. Produkcja została zaprojektowana w taki sposób, aby ograniczyć negatywny wpływ czynników zewnętrznych (wilgotność i temperatura) na stabilność i jakość produktów probiotycznych. Dzięki zastosowaniu nowatorskiej technologii, produkty pochodzące z nowego zakładu charakteryzują się 24-miesięcznym okresem zachowania deklarowanej zawartości probiotyków. W produkcji LLP Probites i LLP Probidrops wykorzystywane są tylko wyselekcjonowane szczepy probiotyczne z udokumentowanym pochodzeniem i działaniem fizjologicznym potwierdzonym w badaniach naukowych.

Kilka lat temu firma Laboratoria Natury zajmowała mniejsze budynki w Lublinie przy ul. Rapackiego i ul. Zawieprzyckiej. Głównym obszarem działalności były wtedy ziołowe syropy i soki, m.in. z aloesu. W 2011 roku do przedsiębiorstwa dołączył izraelski inwestor, firma Maabarot Products Ltd. W skład holdingu wchodzi obecnie sześć firm: Altman Health, Biopet, Halavit, Anlit, Laboratoria Natury (Polska) i Algaia (Francja), Biopet (Turcja) które zatrudniają łącznie ponad 500 pracowników i generują obrót w wysokości ponad 150 mln euro rocznie. Maabarot od ponad 60 lat specjalizuje się w zakresie technologii odżywiania dzieci, produkcji zdrowej żywności oraz suplementów diety. Wejście Maabarot do Laboratoriów Natury wiązało się nie tylko z wsparciem kapitałowym, ale także udostępnieniem izraelskiego know-how.

- Rozbudowany zakład umożliwia nam dalszy, globalny rozwój i umacnia naszą pozycję na rynku. Większa powierzchnia, nowe laboratorium i specjalistyczne maszyny dają szansę na produkcję unikalnych w skali międzynarodowej form, których wytwarzanie w poprzedniej lokalizacji było niemożliwe. Są to m.in. probiotyki w formach olejowych oraz w przyjaznej dla dzieci formie funkcjonalnych czekoladek bezcukrowych. Cieszę się, że to właśnie w Lublinie możemy nadal się rozwijać, a miasto i jego przedstawiciele tworzą bardzo dobrą atmosferę dla biznesu - podkreśliła Sylwia Tandejko, prezes zarządu spółki.

- Nowy zakład produkcyjny otwiera przed nami wiele nowych opcji rozwoju - powiedziała Efrat Gilat, prezes Maabarot Products Ltd. - Na tym etapie chcemy ciągle rozbudowywać zakres naszej produkcji i zwiększać grono zadowolonych odbiorców. Już dziś eksportujemy z Lublina produkty na rynki całej Unii Europejskiej, Bliskiego Wschodu, w tym Izraela, Azji Pacyficznej, Stanów Zjednoczonych i Afryki. Spółka jednak w dalszym ciągu chce prowadzić ekspansję zagraniczną, a budowa zakładu ma właśnie umożliwić zdobywanie rynku kolejnych krajów na całym świecie.

Przedstawiciele firm podkreślają, że suplementy diety w formie czekoladek probiotycznych, produkowane w standardzie farmaceutycznym, zyskują coraz większą popularność jako forma podania. Jest to związane z dynamicznym i ciągłym  wzrostem sprzedaży kategorii probiotycznej na świecie. Według raportu opublikowanego przez Euromonitor, wielkość globalnej sprzedaży suplementów probiotycznych wyniosła 5,7 mld USD w 2018 r. Według prognoz ta kategoria będzie nadal rosła w tempie ok. 12% rocznie i w 2022 r. osiągnie poziom 8,5 mld USD.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama