Wspólne przedsięwzięcie trzech marszałków odbędzie się w ramach specjalnie przygotowanego miasteczka regionalnych produktów tradycyjnych i ekologicznych. Stoiska zostaną zlokalizowane przy ulicy Leśnej, na placu znajdującym się naprzeciwko Urzędu Miejskiego. Zapewniamy, że wszystkie produkty będą sprzedawane i prezentowane przez lokalnych producentów, a nie tak zwanych handlarzy. Będą to tylko wyroby wytwarzane na terenie partnerskich województw. W tym roku szczególny akcent kładziemy też na promocję produktów oznaczonych marką „Lubelskie”.
Oprócz kiermaszowego szaleństwa, w programie przewidzieliśmy:
- warsztaty kulinarne z wykorzystaniem tradycyjnych wędlin oraz pieczywa z naszego regionu, zakończone… częstowaniem publiczności produktami finalnymi;
- wspólne gotowanie forszmaku lubelskiego wraz z… degustacją na stoisku „marszałkowskim”;
- smakowite degustacje innych specjałów z lubelskiej Listy Produktów Tradycyjnych. W karcie dań: wędzonki z Wisznic (szynka, boczek i polędwica), pierogi z czerwoną fasolą, oranżada z Kąkolewnicy, sok jabłkowo-buraczkowy, a na deser – praliny z Lublina, szarlotka razowa z Lublina, ptysie z bitą śmietaną i malinami z Lublina oraz pączki z Ostrowa Lubelskiego.
Nie zabraknie dobrej muzyki. W sobotę zapraszamy na koncerty:
- dziecięcego zespołu „Koraliki” z Gminnego Domu Kultury w Zakrzówku (12:00)
- formacji „Folk o 5tej” z Końskowoli (15:30)
- zespołu „Cygańska brać” z Gminnego Ośrodka Kultury w Końskowoli (16.30).
Festiwal otwieramy w sobotę o godz. 11.00, a w niedzielę o 10.00. W obydwa weekendowe dni bawimy się i smakujemy życie do godz. 19.00. Hmm, w niedzielę troszkę dłużej, bo na finał (o 19:00) zaprosiliśmy gwiazdę wieczoru – zespół Ambitus, który wykona dla Państwa hity polskiego rocka.
– Serdecznie zapraszam do Nałęczowa miłośników dobrego, tradycyjnego jadła – zarówno mieszkańców regionu, jak i turystów odwiedzających malownicze tereny naszej gościnnej krainy – mówi Sebastian Trojak, członek Zarządu Województwa Lubelskiego. – Razem z wytwórcami pokażemy tu Państwu, jak smaczna, zdrowa i wartościowa jest kuchnia wschodniej Polski. Jako lokalny patriota będę Państwa szczególnie zachęcać do odkrycia lubelskich smaków, w których sam się zakochałem. Jestem pewien, że na naszym festiwalu każdy znajdzie coś dla siebie.
Razem z nami wydarzenie współorganizują i do uczestnictwa zapraszają: Urząd Miejski w Nałęczowie, Oddział Regionalny Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Lublinie, Stowarzyszenie Lubelskich Kucharzy oraz Cech Rzemiosł Spożywczych w Lublinie. Patronat medialny nad festiwalem objął Tygodnik Regionalny „Echo Katolickie”.