reklama
reklama

Konkurs "Kulinarne skarby Wielkanocy” rozstrzygnięty

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Screen - Google Maps

Konkurs "Kulinarne skarby Wielkanocy” rozstrzygnięty - Zdjęcie główne

Konkurs "Kulinarne skarby Wielkanocy” zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego | foto Screen - Google Maps

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura Członek Zarządu Województwa Lubelskiego wręczył nagrody laureatom konkursu "Kulinarne skarby Wielkanocy” organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego dla mieszkańców obszarów wiejskich. Nagrodzono 30 osób.
reklama

Chcąc wspierać i docenić kultywowanie tradycji sporządzania potraw wielkanocnych Urząd Marszałkowski zaprosił mieszkańców obszarów wiejskich województwa do udziału w konkursie na kulinarne skarby wielkanocne. Jego celem było promowanie wieloletnich tradycji kulinarnych oraz zachęcenie lokalnej społeczności do przygotowywania potraw charakterystycznych dla Świąt Wielkanocnych. Nadesłane prace zawierały przepisy na wielkanocne potrawy, m.in. na: żeberka wieprzowe pieczone pod przaśnym ciastem chlebowym, łopatkę w cieście pieczoną na biało z chrzanem, tradycyjną kiełbasę wiejską czy sałatkę wielkanocną fajsławicką.

- Duże zainteresowanie konkursem dowodzi, że mieszkańcy Lubelskiego bardzo chętnie dzielą się swoją wiedzą na temat bogatej tradycji regionalnej związanej z Wielkanocą - mówił Zdzisław Szwed, członek Zarządu Województwa Lubelskiego.

Do konkursu wpłynęło ponad 100 zgłoszeń. Dla 30 laureatów przewidziano nagrody w postaci zestawów zawierających akcesoria kuchenne oraz materiały promujące Lubelskie.

Lista laureatów konkursu wraz z nazwą nagrodzonego przepisu kulinarnego:

  1. Justyna Adamczuk | Żurek;
  2. Jolanta Ciosek (Świetlica Wiejska w Budkach) | Babka makowa;
  3. Monika Błędkowska (Zespół Kulinarny z Gorzkowa)| Marynowany schab
    z pastą chrzanową jajeczną w galarecie;
  4. Maria Gajko (KGW z Paszenek )| Żeberka wieprzowe pieczone pod przaśnym ciastem chlebowym;
  5. Żaneta Chmiel Marzec (KGW w Stoczku) | Mini pasztety z jajkiem;
  6. Marta Ciechońska (KGW w Gałęzów Kolonii Pierwszej) | Barszcz biały wielkanocny;
  7. Monika Petlak | Zestaw potrawy wielkanocne;
  8. Krystyna Maros (KGW Siedliska) | Pasztet z królika;
  9. Jadwiga Polak | Babka drożdżowa;
  10. Jakub Błażewicz | Babka drożdżowa;
  11. Nikola Bogucka | Baranek wielkanocny;
  12. Agnieszka Tołyż | Pasztet z orzechów;
  13. Marta Kapuśniak | Stół wielkanocny po aleksandrowsku;
  14. Krystyna Brzozowska (Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet) | Sałatka wielkanocna fajsławicka;
  15. Lilla Wróblewska | Żur na zakwasie;
  16. Joanna Małysz (KGW w Dzielcach) | Mazurek dzielecki z bakaliami;
  17. Barbara Kozak | Wielkanocna babka marmurkowa;
  18. Agnieszka Stanicka | Biała kiełbasa;
  19. Danuta Wolska (KGW Górzanie) | Mazurek wielkanocny czterowarstwowy;
  20. Urszula Kyc (KGW w Wólce Wieprzeckiej) | Kiełbasa biała wielkanocna;
  21. Marta Masiak | Tradycyjny mazurek – pleśniak;
  22. Magdalena Jagiełło | Tradycyjna kiełbasa wiejska;
  23. KGW w Starym Zamościu | Łopatka w cieście pieczona na biało z chrzanem;
  24. Małgorzata Sarzyńska | Babka z chrzanu;
  25. Elżbieta Ślązak | Zakwas na żur;
  26. Małgorzata Sosińska (KGW Zarzeczanki) | Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym;
  27. Jolanta Pełka (KGW Dominiczanki) | Pierogi z tartą oblepką;
  28. Martyna Sykterz | Babka cytrynowa;
  29. Alina Sikorska (KGW w Lipniaku) | Pascha wielkanocna;
  30. Joanna Buraczyńska | Wielkanocny pasztet z królika.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama