Dziś są imieniny: Feliksa, Konrada, Zbysławy

 
dodane: 24-01-2018 18:16   |   wyświetleń: 1037

Zima w Twojej kuchni: przepisy na grzańca

Zimowe temperatury dają Ci się we znaki, a fala przeziębienia zbiera żniwo wśród Twoich znajomych? Sprawdź pięć naszych rozgrzewających propozycji!
Zima w Twojej kuchni: przepisy na grzańcafot. Mateusz Paśkucki 
Grzane piwo – klasyka gatunku

Wprawdzie w sklepach można dostać gotowe mieszanki przypraw do grzańca, jednak my zachęcamy do polegania na własnym guście i stosowania świeżych produktów. Dzięki temu zachowamy kontrolę nad proporcjami składników i będziemy mogli za każdym razem modyfikować przepis wedle własnych upodobań.
Ponadto rezygnując ze sproszkowanych przypraw, zachowamy ładny, klarowny wygląd napoju. Do przygotowania klasycznego grzańca przydadzą nam się:

• 1 jasne piwo
• 3 łyżki miodu
• 1 pomarańcza
• łyżeczka goździków
• 1 laska cynamonu
• świeży imbir

Pomarańczę obieramy, kroimy na małe cząsteczki, a skórkę ścieramy. Mały kawałek imbiru kroimy w cienkie talarki. Piwo wlewamy do garnka i dodajemy do niego wszystkie składniki. Całość gotujemy około 15 minut na bardzo małym ogniu. Uważamy, żeby nie doprowadzić wywaru do wrzenia. Przed podaniem warto spróbować naszego grzańca i doprawić wedle uznania. Gotowy napój rozlewamy do kufli o grubym szkle. Warto przedtem sparzyć naczynie wrzątkiem, żeby grzaniec dłużej utrzymywał pożądaną temperaturę. Grzańca przyozdabiamy plastrami pomarańczy i kawałkiem kory cynamonu.

Grzane wino bardzo rozgrzewające

Do walki z okresem przeziębień polecamy wyjątkowo rozgrzewającą wersję wzbogaconą o kieliszek mocnego alkoholu i rozmaryn o działaniu przeciwzapalnym:

• 500ml czerwonego wina półwytrawnego
• 1 pomarańcza
• skórka z cytryny
• gałązka rozmarynu
• kilka goździków
• 5 ziaren czarnego pieprzu
• laska cynamonu
• kieliszek brandy
• syrop malinowy
• plastry cytryny

Pomarańczę kroimy w plastry. Kilka z nich zostawiamy do przyozdobienia szklanki, pozostałe zalewamy winem i dodajemy wszystkie składniki oprócz syropu i brandy. Na małym ogniu gotujemy całość przez 10 minut, podobnie jak w przypadku grzanego piwa, uważając, by nie doprowadzić napoju do wrzenia.
Pod koniec dodajemy syrop malinowy wedle uznania (można zastąpić go białym lub trzcinowym cukrem) oraz brandy. Wzorem skandynawskiego glögga dla urozmaicenia smaku można dodać bakalie, przykładowo migdały i rodzynki. Grzaniec efektownie będzie wyglądać podany ze świeżymi gałązkami rozmarynu i plastrem cytryny.




Grzane wino białe


Alternatywą dla czerwonego grzańca może być jego wersja z białego wina. Można przyrządzić ją analogicznie do poprzedniego przepisu, my jednak proponujemy mniej korzenną, delikatniejszą opcję na bazie półsłodkiego białego wina:

• 500ml białego półsłodkiego wina
• sok z czterech mandarynek
• garść rodzynek
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• gwiazdka anyżu
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• kilka listków świeżej mięty cytrynowej lub pieprzowej

W garnku zagrzej wino (10 minut na małym ogniu) ze wszystkimi dodatkami z wyjątkiem mięty i miodu.
Na koniec dosłódź cukrem wanilinowym, a w razie potrzeby łyżką miodu. Nie każdemu odpowiada specyficzny posmak anyżu, więc jeśli chcesz, spokojnie możesz z niego zrezygnować. Szklanki z gotowym grzańcem udekoruj listkami mięty i plastrem pomarańczy.

Grzany cydr


Słodki, orzeźwiający, jabłkowy. Cydr sam w sobie zalicza się do lżejszych, niskoprocentowych alkoholi produkowanych już od starożytności. Na rynku można znaleźć liczne cydry aromatyzowane w różnych wersjach, na przykład truskawkowy czy o smaku owoców leśnych. My proponujemy lekkiego grzańca na bazie klasycznego cydru jabłkowego:

• 1l cydru
• pół szklanki soku z cytryny
• skórka z cytryny
• 1 pomarańcza
• 3 łyżki miodu
• zielone jabłko

W garnku gotujemy cydr z sokiem i skórką z cytryny. Pomarańczę kroimy w plastry i dodajemy do wywaru. Całość gotujemy około 20min pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec dodajemy miód. Gotowy napój rozlewamy do szklanek i dekorujemy plasterkami jabłka. Aby nadać naszemu napojowi bardziej „grzańcowy” posmak, możemy pokusić się o dodanie do gotującego się wywaru dwóch lasek cynamonu, garści goździków i gwiazdek anyżu.

Grog

Tradycja tego trunku sięga XVIII wieku. Zrodziła się na jednym z okrętów Royal Navy, natomiast zwyczaj podawania go w brytyjskiej marynarce przetrwał aż do lat 70. ubiegłego stulecia. Przepis zawdzięczamy wiceadmirałowi Edwardowi Vernonowi, który mając świadomość negatywnych skutków nadmiernego spożywania przez marynarzy czystego rumu, postanowił rozcieńczyć go wodą i sokiem z limonki. Grog nie tylko fantastycznie rozgrzewał i dobrze sprawdzał się jako alternatywa dla czystego rumu, ale dodatkowo pokrywał zapotrzebowanie na witaminę C. Nie ma powodu, żeby z jego dobrodziejstw nie skorzystać również dzisiaj w zaciszu własnego domu. Do przygotowania grogu dla dwojga wystarczą:

• 100ml ciemnego rumu
• sok z całej limonki lub cytryny
• sok z całej pomarańczy
• 200ml wrzątku
• łyżka cukru trzcinowego.

Sok z cytrusów wymieszaj dokładnie z cukrem, a następnie z rumem. Na końcu zalej całość wrzątkiem. Do udekorowania możesz użyć plasterka cytryny lub kawałka laski cynamonu. Grzańce pozostawiają szerokie pole do popisów kulinarnych – mieszaj, dodawaj, baw się! Zachęcamy do poszukiwania swojej ulubionej wariacji na temat grzańca i dzielenia się z nami wynikami swoich eksperymentów.

A jakie grzańce serwują lubelskie lokale? Dowiesz się niebawem z naszej relacji, na którą już teraz gorąco zapraszamy!



lublin24.pl

Komentowane

Nie dodano żadnego komentarza...
dodaj komentarz

Komentowane z fb

Ostanio opublikowane artykuły:

Podawał się za detektywa, w zamian za dochowanie tajemnicy ...
Podawał się za detektywa, w zamian za dochowanie tajemnicy zażądał 10 tys. zł. Policjanci z Wydziału Kryminalnego KMP w Lublinie zatrzymali fałszywego ? detektywa?. Mężczyzna zażądał od mieszkańca powiatu pruszkowskiego 10 tys. zł. Kwota ta miała być zapłatą za milczenie i ukrycie dowodów zdrady przed żoną 37 latka. Pokrzywdzony szybko zorientował się, że mężczyzna nie jest tym, za kogo się podaje. Nie miał nic do ukrycia i nie miał... żony.
Już jutro spektakl "Tata ma kota (Poczytaj mi Tato)"
Już jutro spektakl Centrum Kultury w Lublinie, g. 19:00, 22 marca, Sala Czarna; bilety: 20 / 30 zł.
XII Polsko-Ukraińskie Spotkania Mistrzów Słowa
XII Polsko-Ukraińskie Spotkania Mistrzów Słowa Przed nami święto słowa i recytacji. W dniach 5-7 kwietnia 2019 odbędzie się wspólny, międzynarodowy finał XIV Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego Poezji i Prozy Ukraińskiej i XII Konkursu Poezji i Prozy Polskiej na Ukrainie.
Bombardowanie włóczką ma 5 lat!
Bombardowanie włóczką ma 5 lat! Ponad 60 instalacji i 50 pasjonatów szydełkowania w grupie. Bombardowanie włóczką świętuje pięciolecie istnienia.
Wpadł z blisko 70 kg krajanki tytoniowej
Wpadł z blisko 70 kg krajanki tytoniowej Blisko 70 kg krajanki tytoniowej ujawnili i zabezpieczyli policjanci z Wydziału do Walki z Przestępczością Gospodarczą KMP w Lublinie. Taką ilość przewoził w swoim pojeździe 39-letni mieszkaniec gm. Poniatowa. Nielegalny towar został zabezpieczony, zaś mężczyzna zatrzymany. Jak wstępnie oszacowano, straty na szkodę Skarbu Państwa wynoszą blisko 70 tys. zł. Zgodnie z kodeksem karno skarbowym mężczyźnie grozi nawet do 3 lat pozbawienia wolności.

Najczęściej czytane

Reklamy

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Gośka!
Urodziłam się w 2017 roku. Jestem radosną, młodą sunią. Uwielbiam zabawy na wybiegu zarówno z innymi psami, jak i z opiekunem. ...

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Igus!


Schronisko jest moim domem od 16.10.2014 roku. Nie jestem zbyt wymagający. Nie narzucam się ludziom ale wystarczy zaprosić mnie do głaskania, a z przyjemnością ...

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Pluto!

Urodziłem się w 2003 roku. Uwielbiam, gdy ktoś mnie głaszcze. Bez problemu daję zapinać się na smyczy, na której ładnie chodzę. Chwilami mogę się ...

Komentowane

Zapisz się do newslettera
Wydawca
lukasMedia Sp. z o.o.
21-400 Łuków, ul. Prusa 4a
NIP: 825-217-53-64, regon: 361500266,
KRS: 0000557617
kontakt@lukas.media.pl
PREZES ZARZĄDU, WŁAŚCICIEL
Marcin Wysokiński
Marcin.Wysokinski@lukas.media.pl
Redakcja
REDAKCJA mail główny:
redakcja@lublin24.pl
Reklama
#ST(reklama)