Dziś są imieniny: Eweliny, Jana, Pawła

 
dodane: 24-01-2018 18:16   |   wyświetleń: 1090

Zima w Twojej kuchni: przepisy na grzańca

Zimowe temperatury dają Ci się we znaki, a fala przeziębienia zbiera żniwo wśród Twoich znajomych? Sprawdź pięć naszych rozgrzewających propozycji!
Zima w Twojej kuchni: przepisy na grzańcafot. Mateusz Paśkucki 
Grzane piwo – klasyka gatunku

Wprawdzie w sklepach można dostać gotowe mieszanki przypraw do grzańca, jednak my zachęcamy do polegania na własnym guście i stosowania świeżych produktów. Dzięki temu zachowamy kontrolę nad proporcjami składników i będziemy mogli za każdym razem modyfikować przepis wedle własnych upodobań.
Ponadto rezygnując ze sproszkowanych przypraw, zachowamy ładny, klarowny wygląd napoju. Do przygotowania klasycznego grzańca przydadzą nam się:

• 1 jasne piwo
• 3 łyżki miodu
• 1 pomarańcza
• łyżeczka goździków
• 1 laska cynamonu
• świeży imbir

Pomarańczę obieramy, kroimy na małe cząsteczki, a skórkę ścieramy. Mały kawałek imbiru kroimy w cienkie talarki. Piwo wlewamy do garnka i dodajemy do niego wszystkie składniki. Całość gotujemy około 15 minut na bardzo małym ogniu. Uważamy, żeby nie doprowadzić wywaru do wrzenia. Przed podaniem warto spróbować naszego grzańca i doprawić wedle uznania. Gotowy napój rozlewamy do kufli o grubym szkle. Warto przedtem sparzyć naczynie wrzątkiem, żeby grzaniec dłużej utrzymywał pożądaną temperaturę. Grzańca przyozdabiamy plastrami pomarańczy i kawałkiem kory cynamonu.

Grzane wino bardzo rozgrzewające

Do walki z okresem przeziębień polecamy wyjątkowo rozgrzewającą wersję wzbogaconą o kieliszek mocnego alkoholu i rozmaryn o działaniu przeciwzapalnym:

• 500ml czerwonego wina półwytrawnego
• 1 pomarańcza
• skórka z cytryny
• gałązka rozmarynu
• kilka goździków
• 5 ziaren czarnego pieprzu
• laska cynamonu
• kieliszek brandy
• syrop malinowy
• plastry cytryny

Pomarańczę kroimy w plastry. Kilka z nich zostawiamy do przyozdobienia szklanki, pozostałe zalewamy winem i dodajemy wszystkie składniki oprócz syropu i brandy. Na małym ogniu gotujemy całość przez 10 minut, podobnie jak w przypadku grzanego piwa, uważając, by nie doprowadzić napoju do wrzenia.
Pod koniec dodajemy syrop malinowy wedle uznania (można zastąpić go białym lub trzcinowym cukrem) oraz brandy. Wzorem skandynawskiego glögga dla urozmaicenia smaku można dodać bakalie, przykładowo migdały i rodzynki. Grzaniec efektownie będzie wyglądać podany ze świeżymi gałązkami rozmarynu i plastrem cytryny.




Grzane wino białe


Alternatywą dla czerwonego grzańca może być jego wersja z białego wina. Można przyrządzić ją analogicznie do poprzedniego przepisu, my jednak proponujemy mniej korzenną, delikatniejszą opcję na bazie półsłodkiego białego wina:

• 500ml białego półsłodkiego wina
• sok z czterech mandarynek
• garść rodzynek
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• gwiazdka anyżu
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• kilka listków świeżej mięty cytrynowej lub pieprzowej

W garnku zagrzej wino (10 minut na małym ogniu) ze wszystkimi dodatkami z wyjątkiem mięty i miodu.
Na koniec dosłódź cukrem wanilinowym, a w razie potrzeby łyżką miodu. Nie każdemu odpowiada specyficzny posmak anyżu, więc jeśli chcesz, spokojnie możesz z niego zrezygnować. Szklanki z gotowym grzańcem udekoruj listkami mięty i plastrem pomarańczy.

Grzany cydr


Słodki, orzeźwiający, jabłkowy. Cydr sam w sobie zalicza się do lżejszych, niskoprocentowych alkoholi produkowanych już od starożytności. Na rynku można znaleźć liczne cydry aromatyzowane w różnych wersjach, na przykład truskawkowy czy o smaku owoców leśnych. My proponujemy lekkiego grzańca na bazie klasycznego cydru jabłkowego:

• 1l cydru
• pół szklanki soku z cytryny
• skórka z cytryny
• 1 pomarańcza
• 3 łyżki miodu
• zielone jabłko

W garnku gotujemy cydr z sokiem i skórką z cytryny. Pomarańczę kroimy w plastry i dodajemy do wywaru. Całość gotujemy około 20min pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec dodajemy miód. Gotowy napój rozlewamy do szklanek i dekorujemy plasterkami jabłka. Aby nadać naszemu napojowi bardziej „grzańcowy” posmak, możemy pokusić się o dodanie do gotującego się wywaru dwóch lasek cynamonu, garści goździków i gwiazdek anyżu.

Grog

Tradycja tego trunku sięga XVIII wieku. Zrodziła się na jednym z okrętów Royal Navy, natomiast zwyczaj podawania go w brytyjskiej marynarce przetrwał aż do lat 70. ubiegłego stulecia. Przepis zawdzięczamy wiceadmirałowi Edwardowi Vernonowi, który mając świadomość negatywnych skutków nadmiernego spożywania przez marynarzy czystego rumu, postanowił rozcieńczyć go wodą i sokiem z limonki. Grog nie tylko fantastycznie rozgrzewał i dobrze sprawdzał się jako alternatywa dla czystego rumu, ale dodatkowo pokrywał zapotrzebowanie na witaminę C. Nie ma powodu, żeby z jego dobrodziejstw nie skorzystać również dzisiaj w zaciszu własnego domu. Do przygotowania grogu dla dwojga wystarczą:

• 100ml ciemnego rumu
• sok z całej limonki lub cytryny
• sok z całej pomarańczy
• 200ml wrzątku
• łyżka cukru trzcinowego.

Sok z cytrusów wymieszaj dokładnie z cukrem, a następnie z rumem. Na końcu zalej całość wrzątkiem. Do udekorowania możesz użyć plasterka cytryny lub kawałka laski cynamonu. Grzańce pozostawiają szerokie pole do popisów kulinarnych – mieszaj, dodawaj, baw się! Zachęcamy do poszukiwania swojej ulubionej wariacji na temat grzańca i dzielenia się z nami wynikami swoich eksperymentów.

A jakie grzańce serwują lubelskie lokale? Dowiesz się niebawem z naszej relacji, na którą już teraz gorąco zapraszamy!



lublin24.pl

Komentowane

Nie dodano żadnego komentarza...
dodaj komentarz

Komentowane z fb

Ostanio opublikowane artykuły:

Podpalacz już w rękach policji
Podpalacz już w rękach policji Policjanci z Wydziału dw. z Przestępczością Przeciwko Mieniu zatrzymali 44 latka, który odpowiadał będzie za podpalenia samochodów. Do pożarów zaparkowanych na lubelskich ulicach aut doszło w maju. Straty na szkodę pokrzywdzonych szacowane są na kwotę blisko 200 tys. zł.
VIII Lubelskie Dni Seniora 3-7 czerwca
VIII Lubelskie Dni Seniora 3-7 czerwca Podczas tegorocznej edycji Lubelskich Dni Seniora, organizowanych w dniach 3-7 czerwca, mieszkańcom Lublina proponujemy udział w ponad 300 wydarzeniach. Punktem kulminacyjnym wydarzeń będzie koncert Ireny Santor w Centrum Spotkania Kultur, który uroczyście zakończy Dni Seniora w Lublinie.
120 lat lubelskich wodociągów
120 lat lubelskich wodociągów Premiera książki autorstwa profesora Stanisława Michałowskiego, jubileuszowy Dzień Otwarty, wodociągowa spartakiada ? tak lubelski MPWiK świętuje jubileusz 120-lecia.
Lublin atrakcyjny dla inwestorów
Lublin atrakcyjny dla inwestorów Firma Antal, ekspert rynku pracy, opracowała we współpracy z Cushman & Wakefield i Vastint cykl 8 raportów na temat atrakcyjności inwestycyjnej polskich miast. Badaniu poddano między innymi Lublin, który okazał się liderem w kilku kategoriach.
Delegacja z Prowincji Henan z wizytą w Lubelskim
Delegacja z Prowincji Henan z wizytą w Lubelskim W dniach 20-21 maja 2019 r. na zaproszenie Marszałka Województwa Lubelskiego, w Lublinie i Warszawie przebywała delegacja z partnerskiej Prowincji Henan z Zastępcą Sekretarza Henańskiego Prowincjalnego Komitetu Chińskiej Partii Komunistycznej na czele. Sekretarz towarzyszyła delegacja dyrektorów departamentów współpracy zagranicznej, rozwoju oraz handlu i inwestycji Prowincji Henan, jak również grupa chińskich przedsiębiorców reprezentujących branżę inwestycyjną i logistyczną.

Najczęściej czytane

Poziomka podbija internet. Już okrzyknęli go nowym królem
Poziomka podbija internet. Już okrzyknęli go nowym królem
Powiat lubartowski: Krzysztof mówi, że ma słowiańską duszę i za kołnierz nie wylewa. A filmiki, jak to robi, mają w internecie w sumie blisko osiem mln odsłon. Jego kanał na YouTube obserwuje już blisko 250 tys. osób. Najpopularniejszy film - jak pije denaturat - ma grubo ponad 1,3 mln odsłon.
Reklamy

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Gośka!
Urodziłam się w 2017 roku. Jestem radosną, młodą sunią. Uwielbiam zabawy na wybiegu zarówno z innymi psami, jak i z opiekunem. ...

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Igus!


Schronisko jest moim domem od 16.10.2014 roku. Nie jestem zbyt wymagający. Nie narzucam się ludziom ale wystarczy zaprosić mnie do głaskania, a z przyjemnością ...

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Pluto!

Urodziłem się w 2003 roku. Uwielbiam, gdy ktoś mnie głaszcze. Bez problemu daję zapinać się na smyczy, na której ładnie chodzę. Chwilami mogę się ...

Komentowane

Zapisz się do newslettera
Wydawca
Wydawnictwo Wspólnota
Mateusz Orzechowski
Wygnanów 20
21-306 Czemierniki
NIP: 538-117-96-41
Redakcja
REDAKCJA mail główny:
[email protected]
Reklama
#ST(reklama)