Dziś są imieniny: Alicji, Alojzego, Rudolfa

Aleksandra Drozdowska  
dodane: 12-06-2018 06:07   |   wyświetleń: 209

Kebab czy falafel?

Pochodzi ze Wschodu, zamieszkał u nas przeszło trzydzieści lat temu, a jego popularność wciąż rośnie. Falafel, bo o nim mowa, obchodzi dziś swoje święto.
Kebab czy falafel? fot. veganerezepte.eu 
Coraz częściej w budkach z kebabem, stanowiskach fast-food czy restauracjach możemy zamówić (wciąż) egzotycznie brzmiące danie o nazwie falafel. Często stanowi wegetariańską alternatywę dla smażonych kotlecików, pulpetów lub kąsków mięsnych. Poznaj ciekawostki na temat falafela. 
 
  • Jego dokładne pochodzenie nie jest znane. Niektórzy historycy przyjmują, że falafel w swojej obecnej formie został zapoczątkowany w Egipcie, a rozpowszechnił się wśród Koptów (wyznawców Kościoła katolickiego obrządku koptyjskiego) jako bezmięsna potrawa idealna na czas Wielkiego Postu. Inni jednak wskazują na tereny dzisiejszego Libanu i Palestyny jako miejsce jego powstania. Falafel był również potrawą narodową Izraela jeszcze na długo przed oficjalnym założeniem państwa. 
  • Falafele przygotowuje się z papki z ciecierzycy, cebuli, czosnku i przypraw. Uformowane w kulki porcje smaży się na złoto w gorącym oleju i serwuje z ulubionymi dodatkami. Najczęściej spotkać go można zawiniętego w picie lub bułce w towarzystwie warzyw, sprzedawanego jako wegetariańską alternatywę dla klasycznego kebaba. Kulki można także podawać na liściach sałaty i polane sosem. 
  • Falafel z reguły serwowany jest z tahini (pastą sezamową) lub hummusem (ugotowana i utarta ciecierzyca lub bób, zmiażdżony czosnek, tahini, oliwa, sok z cytryny, przyprawy - pietruszka, kmin rzymski). W Polsce chętnie sięga się po sosy bliższe naszemu podniebieniu - jogurtowy, czosnkowy, klasyczny lub pikantny pomidorowy. 
  • Fani nieco bardziej orientalnych smaków mogą wypróbować sos z granatu, mięty, świeżego ogórka, pomidora i chilli. Mieszkańcy Iraku i częściowo Izraela stosują tak zwany sos amba – kwaskowaty sos z cząstkami mango. Jego specyficzną, rozpowszechnioną głównie w Berlinie odmianą jest słodsza wersja z syropem z mango. 

Komentowane

Nie dodano żadnego komentarza...
dodaj komentarz

Komentowane z fb

Ostanio opublikowane artykuły:

Pożegnanie dr Marka Gędka
Pożegnanie dr Marka Gędka Na cmentarzu przy ulicy Lipowej w Lublinie pożegnano dzisiaj doktora Marka Gędka - dziennikarza, publicystę, wykładowcę Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II.
Jump! Jump! Jump XL!
Jump! Jump! Jump XL! Największy na Lubelszczyźnie park trampolin Jump XL zaprasza
Nowe studia podyplomowe dla przyszłych i obecnych managerów ...
Nowe studia podyplomowe dla przyszłych i obecnych managerów UMCS w Lublinie otwiera na nowe studia podyplomowe na kierunku Profesjonalny Event Manager
Niezwykłe odkrycie archeologiczne przy Placu Łokietka
Niezwykłe odkrycie archeologiczne przy Placu Łokietka Moneta znaleziona przy Placu Łokietka stawia pod znakiem zapytania datowanie początków osadnictwa na terenie Lublina.
The Beatles przejmą Lublin!
The Beatles przejmą Lublin! Pod koniec lipca w Lublinie po raz kolejny wybrzmią utwory Wielkiej Czwórki z Liverpoolu. Lubelscy Fani The Beatles zapraszają na Trzeci Międzynarodowy Zlot, jaki będzie miał miejsce w ostatni weekend lipca w Kozim Grodzie.

Najczęściej czytane

Reklamy

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Gośka!
Urodziłam się w 2017 roku. Jestem radosną, młodą sunią. Uwielbiam zabawy na wybiegu zarówno z innymi psami, jak i z opiekunem. ...

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Igus!


Schronisko jest moim domem od 16.10.2014 roku. Nie jestem zbyt wymagający. Nie narzucam się ludziom ale wystarczy zaprosić mnie do głaskania, a z przyjemnością ...

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Pluto!

Urodziłem się w 2003 roku. Uwielbiam, gdy ktoś mnie głaszcze. Bez problemu daję zapinać się na smyczy, na której ładnie chodzę. Chwilami mogę się ...

Komentowane

Zapisz się do newslettera
Wydawca
lukasMedia Sp. z o.o.
21-400 Łuków, ul. Prusa 4a
NIP: 825-217-53-64, regon: 361500266,
KRS: 0000557617
kontakt@lukas.media.pl
PREZES ZARZĄDU, WŁAŚCICIEL
Marcin Wysokiński
Marcin.Wysokinski@lukas.media.pl
Redakcja
REDAKCJA mail główny:
redakcja@lublin24.pl
REDAKTOR NACZELNY
Cezary Potapczuk
tel. 790-881-081
cezary@lublin24.pl
Redaktor prowadząca
Aleksandra Drozdowska
tel. 512-24-21-24
aleksandra@lublin24.pl
Redaktor prowadząca
Ewelina Smalec
tel. 501-050-024
ewelina@lublin24.pl
Redaktor
Monika Blandyna Lewkowicz
tel. 501-92-24-24
monika@lublin24.pl
Reklama
Doradca Klienta Biznesowego
Katarzyna Ryzner
tel. 577-781-081
katarzyna@lublin24.pl
Doradca Klienta Biznesowego
Krzysztof Stefaniak
tel. 720-081-081
krzysztof@lublin24.pl
Dział Reklamy reklama@lublin24.pl

Dział Foto / Wideo
Mateusz Paśkucki
tel. 602-844-775
foto@lublin24.pl