Dziś są imieniny: Eweliny, Jana, Pawła

 
dodane: 12-06-2018 06:07   |   wyświetleń: 1181

Kebab czy falafel?

Pochodzi ze Wschodu, zamieszkał u nas przeszło trzydzieści lat temu, a jego popularność wciąż rośnie. Falafel, bo o nim mowa, obchodzi dziś swoje święto.
Kebab czy falafel? fot. veganerezepte.eu 
Coraz częściej w budkach z kebabem, stanowiskach fast-food czy restauracjach możemy zamówić (wciąż) egzotycznie brzmiące danie o nazwie falafel. Często stanowi wegetariańską alternatywę dla smażonych kotlecików, pulpetów lub kąsków mięsnych. Poznaj ciekawostki na temat falafela. 
 
  • Jego dokładne pochodzenie nie jest znane. Niektórzy historycy przyjmują, że falafel w swojej obecnej formie został zapoczątkowany w Egipcie, a rozpowszechnił się wśród Koptów (wyznawców Kościoła katolickiego obrządku koptyjskiego) jako bezmięsna potrawa idealna na czas Wielkiego Postu. Inni jednak wskazują na tereny dzisiejszego Libanu i Palestyny jako miejsce jego powstania. Falafel był również potrawą narodową Izraela jeszcze na długo przed oficjalnym założeniem państwa. 
  • Falafele przygotowuje się z papki z ciecierzycy, cebuli, czosnku i przypraw. Uformowane w kulki porcje smaży się na złoto w gorącym oleju i serwuje z ulubionymi dodatkami. Najczęściej spotkać go można zawiniętego w picie lub bułce w towarzystwie warzyw, sprzedawanego jako wegetariańską alternatywę dla klasycznego kebaba. Kulki można także podawać na liściach sałaty i polane sosem. 
  • Falafel z reguły serwowany jest z tahini (pastą sezamową) lub hummusem (ugotowana i utarta ciecierzyca lub bób, zmiażdżony czosnek, tahini, oliwa, sok z cytryny, przyprawy - pietruszka, kmin rzymski). W Polsce chętnie sięga się po sosy bliższe naszemu podniebieniu - jogurtowy, czosnkowy, klasyczny lub pikantny pomidorowy. 
  • Fani nieco bardziej orientalnych smaków mogą wypróbować sos z granatu, mięty, świeżego ogórka, pomidora i chilli. Mieszkańcy Iraku i częściowo Izraela stosują tak zwany sos amba – kwaskowaty sos z cząstkami mango. Jego specyficzną, rozpowszechnioną głównie w Berlinie odmianą jest słodsza wersja z syropem z mango. 

Komentowane

Nie dodano żadnego komentarza...
dodaj komentarz

Komentowane z fb

Ostanio opublikowane artykuły:

Podpalacz już w rękach policji
Podpalacz już w rękach policji Policjanci z Wydziału dw. z Przestępczością Przeciwko Mieniu zatrzymali 44 latka, który odpowiadał będzie za podpalenia samochodów. Do pożarów zaparkowanych na lubelskich ulicach aut doszło w maju. Straty na szkodę pokrzywdzonych szacowane są na kwotę blisko 200 tys. zł.
VIII Lubelskie Dni Seniora 3-7 czerwca
VIII Lubelskie Dni Seniora 3-7 czerwca Podczas tegorocznej edycji Lubelskich Dni Seniora, organizowanych w dniach 3-7 czerwca, mieszkańcom Lublina proponujemy udział w ponad 300 wydarzeniach. Punktem kulminacyjnym wydarzeń będzie koncert Ireny Santor w Centrum Spotkania Kultur, który uroczyście zakończy Dni Seniora w Lublinie.
120 lat lubelskich wodociągów
120 lat lubelskich wodociągów Premiera książki autorstwa profesora Stanisława Michałowskiego, jubileuszowy Dzień Otwarty, wodociągowa spartakiada ? tak lubelski MPWiK świętuje jubileusz 120-lecia.
Lublin atrakcyjny dla inwestorów
Lublin atrakcyjny dla inwestorów Firma Antal, ekspert rynku pracy, opracowała we współpracy z Cushman & Wakefield i Vastint cykl 8 raportów na temat atrakcyjności inwestycyjnej polskich miast. Badaniu poddano między innymi Lublin, który okazał się liderem w kilku kategoriach.
Delegacja z Prowincji Henan z wizytą w Lubelskim
Delegacja z Prowincji Henan z wizytą w Lubelskim W dniach 20-21 maja 2019 r. na zaproszenie Marszałka Województwa Lubelskiego, w Lublinie i Warszawie przebywała delegacja z partnerskiej Prowincji Henan z Zastępcą Sekretarza Henańskiego Prowincjalnego Komitetu Chińskiej Partii Komunistycznej na czele. Sekretarz towarzyszyła delegacja dyrektorów departamentów współpracy zagranicznej, rozwoju oraz handlu i inwestycji Prowincji Henan, jak również grupa chińskich przedsiębiorców reprezentujących branżę inwestycyjną i logistyczną.

Najczęściej czytane

Poziomka podbija internet. Już okrzyknęli go nowym królem
Poziomka podbija internet. Już okrzyknęli go nowym królem
Powiat lubartowski: Krzysztof mówi, że ma słowiańską duszę i za kołnierz nie wylewa. A filmiki, jak to robi, mają w internecie w sumie blisko osiem mln odsłon. Jego kanał na YouTube obserwuje już blisko 250 tys. osób. Najpopularniejszy film - jak pije denaturat - ma grubo ponad 1,3 mln odsłon.
Reklamy

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Gośka!
Urodziłam się w 2017 roku. Jestem radosną, młodą sunią. Uwielbiam zabawy na wybiegu zarówno z innymi psami, jak i z opiekunem. ...

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Igus!


Schronisko jest moim domem od 16.10.2014 roku. Nie jestem zbyt wymagający. Nie narzucam się ludziom ale wystarczy zaprosić mnie do głaskania, a z przyjemnością ...

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Pluto!

Urodziłem się w 2003 roku. Uwielbiam, gdy ktoś mnie głaszcze. Bez problemu daję zapinać się na smyczy, na której ładnie chodzę. Chwilami mogę się ...

Komentowane

Zapisz się do newslettera
Wydawca
Wydawnictwo Wspólnota
Mateusz Orzechowski
Wygnanów 20
21-306 Czemierniki
NIP: 538-117-96-41
Redakcja
REDAKCJA mail główny:
[email protected]
Reklama
#ST(reklama)