Dziś są imieniny: Beatrycze, Małgorzaty, Piotra

dodane: 06-02-2018 14:49   |   wyświetleń: 537

Jak pączek w maśle. Tłusty czwartek już w tym tygodniu.

Jest jeden taki dzień w roku, kiedy z czystym sumieniem odkładamy na bok kalkulator kalorii i zapominamy o noworocznych dietach. Ten dzień nadejdzie już w najbliższy czwartek.
Jak pączek w maśle. Tłusty czwartek już w tym tygodniu. fot. Internet 

Tłusty czwartek obchodzimy w zależności od daty Wielkanocy. W tym roku wypada on już w tym tygodniu, czyli 8 lutego. Tradycja nakazuje zjedzenie przynajmniej jednego pączka, żeby zapewnić sobie dobrobyt i godnie uczcić ostatni tydzień karnawału.

Kto nie ma ochoty na szturmowanie cukierni, może spróbować usmażyć tradycyjne pączki w swojej kuchni. Podajemy nasz sprawdzony przepis na klasyczne, domowe pączki:

250 ml mleka

5 dag świeżych drożdży

0,5 kg mąki pszennej

pół szklanki cukru zwykłego

6 żółtek

10 dag masła

sól

łyżka spirytusu lub dwie łyżki wódki

smalec lub olej kokosowy do smażenia

nadzienie wedle upodobań

Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel (pozostałe białka można wykorzystać do innego przepisu lub zrobić bezy). Masło roztapiamy, uważając, żeby się nie przypaliło. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, aż zaczną się pienić. Do mąki dodajemy mleko z wyrośniętymi drożdżami oraz ubite jajka. Roztopione masło wlewamy ze szczyptą soli do ciasta. Żeby pączki nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia, do ciasta dodajemy alkohol. Całość dobrze wyrabiamy tak, żeby ciasto odstawało od ścianek naczynia. Pączki nie lubią zimna ani pośpiechu, dlatego ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie toczymy z niego wałeczek, układamy na stolnicy i odkrawamy z niego niewielkie porcje. W garnku topimy smalec (bądź olej) i smażymy nasze pączki. Nie żałujmy tłuszczu! Pączki powinny w nim swobodnie pływać i nie dotykać dna.

Pomysły na nadzienie ogranicza jedynie wyobraźnia: od marmolady i konfitury, przez masę czekoladową czy makową, po zmielone orzeszki i migdały. Należy jednak zwrócić uwagę na gęstość nadzienia, żeby nie wypływało na zewnątrz. Najbezpieczniej jest przystąpić do nadziewania pączków po ich usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe. Do tego celu najlepiej nada się worek cukierniczy ze specjalną końcówką. Gotowe pączki dekorujemy lukrem, cukrem pudrem, kandyzowaną skórką pomarańczową lub posiekanymi drobno orzechami. Smacznego!

Komentowane

Nie dodano żadnego komentarza...
dodaj komentarz

Komentowane z fb

Ostanio opublikowane artykuły:

Wsparcie ślubno-weselne cz. 2
Wsparcie ślubno-weselne cz. 2 Nadszedł ten cudowny dzień - On padł na kolana, Ona ze łzami w oczach przyjęła oświadczyny. Piękny czas, lecz ta chwila euforii szybko mija, a Narzeczeni pozostają z pytaniem - "co dalej"? Ślub to ważne wydarzenie w życiu każdego człowieka - dla wielu kobiet jest ziszczeniem wieloletnich marzeń z dzieciństwa, dla mężczyzn oznacza poważne wejście w dorosłość i wzięcie odpowiedzialności za nową rodzinę. Ale co zrobić, aby okres narzeczeństwa i jednoczesnych przygotowań do ślubu nasuwał Nam na myśl same pozytywne i piękne wspomnienia? Mamy dla Was kilka praktycznych porad, jak zorganizować ślub i wesele, aby w międzyczasie nie zwariować i o niczym nie zapomnieć.
Wsparcie ślubno-weselne cz. 1
Wsparcie ślubno-weselne cz. 1 Nadszedł ten cudowny dzień - On padł na kolana, Ona ze łzami w oczach przyjęła oświadczyny. Piękny czas, lecz ta chwila euforii szybko mija, a Narzeczeni pozostają z pytaniem - co dalej?
Kaniorowcy świętują!
Kaniorowcy świętują! Zespół im. Wandy Kaniorowej obchodzi rocznicę 70 rocznicę powstania.
Paintball zamiast kłótni? [WIDEO]
Paintball zamiast kłótni? [WIDEO] Zazwyczaj kiedy jesteśmy bardzo spięci, zmęczeni albo po prostu wściekli, sięgamy po wypróbowane wcześniej metody, które mają nam pomóc w zmianie nastroju - szukamy wyciszenia, relaksu i odprężenia.
Pożegnanie dr Marka Gędka
Pożegnanie dr Marka Gędka Na cmentarzu przy ulicy Lipowej w Lublinie pożegnano dzisiaj doktora Marka Gędka - dziennikarza, publicystę, wykładowcę Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II.

Najczęściej czytane

Reklamy

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Gośka!
Urodziłam się w 2017 roku. Jestem radosną, młodą sunią. Uwielbiam zabawy na wybiegu zarówno z innymi psami, jak i z opiekunem. ...

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Igus!


Schronisko jest moim domem od 16.10.2014 roku. Nie jestem zbyt wymagający. Nie narzucam się ludziom ale wystarczy zaprosić mnie do głaskania, a z przyjemnością ...

Szukam nowego domu

Cześć, jestem Pluto!

Urodziłem się w 2003 roku. Uwielbiam, gdy ktoś mnie głaszcze. Bez problemu daję zapinać się na smyczy, na której ładnie chodzę. Chwilami mogę się ...

Komentowane

Zapisz się do newslettera
Wydawca
lukasMedia Sp. z o.o.
21-400 Łuków, ul. Prusa 4a
NIP: 825-217-53-64, regon: 361500266,
KRS: 0000557617
kontakt@lukas.media.pl
PREZES ZARZĄDU, WŁAŚCICIEL
Marcin Wysokiński
Marcin.Wysokinski@lukas.media.pl
Redakcja
REDAKCJA mail główny:
redakcja@lublin24.pl
Reklama
#ST(reklama)